Fakta

Här finner du fakta samt mina egna tankar om Pumi

Pumi är en ungersk herdehund som används för att valla och vakta boskap. De är så kallade ”kroppsvallare” de vallar med sitt kvicka sätt att förflytta sig runt fåren och vissa använder även sitt skall. Det är en ras som är modig, skärpt och väldig intelligent som då med fördel även används vid jakt på vildsvin. Det är alltså en mångsidig ras som klarar de flesta utmaningar som den ställs inför.

I Sverige används pumin till alla möjliga hundsporter –  agility, lydnad, rallylydnad, freestyle, bruks och många fler. Den har visat framtassarna på elitnivå och det har gjort att rasen ökar i popularitet. Den förekommer även mer frekvent som vård, skol och assistanshund.

Våra pumi lever nära oss och de är i första hand familjehundar. De måste fungera socialt och må bra i hemmet. Därför lägger vi stor vikt vid socialisering när hundarna växer upp. Vi tränar och tävlar aktivt med våra hundar. Jag har hittills aldrig träffat en pumi som inte är villig att arbeta. Därför passar en pumi till en familj där hunden får vara med på allt och får ett aktivt och uppfinningsrikt liv.

Pumi anses som en mellanstor ras. Tikar 38-44 cm i mankhöjd, hanar 41-47 cm. Viss avvikelse i storlek förekommer.
Pumi finns i svart, cremé, vit och grå i alla nyanser. De har ett koala liknande utseende och har väldigt rörliga öron. Pälsen är vågig eller lite lockig och blir ca 10 cm lång. Den fäller inte. Den pälsvård som de kräver klarar man med en kam och en sax.

Pumi i barnfamilj är absolut inget problem om man visar varandra respekt och ger varandra det utrymme man behöver. Med föräldrarnas vakande öga så ska det absolut vara en tillgång till familjen.

Det sägs att det bor en clown i varje pumi och det stämmer absolut. Man får aldrig tråkigt med sin pumi.

                                                             

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close